Welk chocola past bij wijn?

Wijn en chocolade kan een heerlijke combinatie zijn om lekker van te genieten tijdens bijvoorbeeld de borrel. Er zijn verschillende soorten chocola en verschillende wijnen die samen de perfecte combinatie maken. In deze blog bespreken we enkele chocolasoorten en met elke wijn je deze kan matchen voor genot.

Pure chocolade: kies voor krachtige rode wijnen

Pure chocola heeft een krachtige en rijke smaak. Daarom wil je dit graag matchen met een wijn die even sterk is. Een goede aanrader hiervoor is de Carbanet Sauvignon of een Shiraz. Deze wijnen hebben een robuuste smaak en kunnen daarom goed passen bij de bitterzoete intensiteit van pure chocolade.

Melkchocolade: Ga voor fruitige rode wijnen

Melkchocolade is wat zachter en zoeter dan pure chocolade en past beter bij een wijn die ook wat minder zwaar is. Als voorbeeld zou een Merlot die een zachte, fruitige smaak kan hebben perfect passen bij melkchocolade. Mocht je niet van Merlot houden kan je ook voor een lichte Pinot Noir gaan met subtiele fruittonen.

Witte chocolade: kies voor een zoete of mousserende wijn

Witte chocola is het meest romige en. Ook hierbij wil je een vergelijkende wijn die zoetheid bevatten of een sprankeling. Een Moscato d’Asti die licht bruisend en fris is kan een goede keuze zijn om te combineren met witte chocolade. Een Riesling heeft verder een goed balans van zoetheid en zuur wat ook een mooie aanvulling kan zijn.

Chocola met extra ingrediënten: wees creatief

Chocola kan natuurlijk ook ander soort ingrediënten bevatten. Denk aan lekkere noten, fruitsoorten of specerijen die zijn toegevoegd. Hierbij is het goed om te kijken wat de extra toevoeging is in de chocola en een wijn te combineren die deze smaak versterkt. Als je chocola met kersen hebt zou een zoete Port die de fruitigheid van kersen verhoogt een goede keuze zijn.

Ideeën vol genot

Het samenbrengen van wijn en chocolade is een leuk experiment en avontuur om uit te proberen en te ontdekken wat voor smaakcombinaties bij jouw passen. Je kan een leuke borrel organiseren en verschillende wijnen met chocola op tafel zetten om te proberen of maak een leuk cadeaupakket met jouw favoriete combinaties en geef dit aan een vriendin om het genot te kunnen delen!

Het samenbrengen van wijn en chocolade brengt je smaakverrijking een stapje hoger. Of het nu gaat om een speciale gelegenheid of een gezellige borrel, deze combinaties zullen zeker voor plezier zorgen. Dus, trek de fles open, breed de chocoladereep in stukjes en geniet van de twee smaken samen!