Heerlijke combinaties van bier met eten

Het zorgen voor een lekkere maaltijd of borrel met een bijpassend biertje kan de perfecte manier zijn om een avondje te genieten en de culinaire smaken tot je te nemen. Of je nu een liefhebber bent van lagers, ales, stouts of IPA, er is een wereld van smaakcombinaties die je kunt ontdekken. In deze blog bespreken we enkele combinaties die je zeker moet proberen!

IPA en pittige gerechten

India Pale Ales, IPA hebben een fruitige hoparoma met ook een bitterheid. Dit maakt het biertje perfect om te combineren bij pittige gerechten. Bijvoorbeeld indiase curry’s of mexicaanse taco’s hebben een kruidigheid die gebalanceerd zullen worden door de IPA.

Stout en gerookt vlees

Stout bier bevat moutsmaken en gaan daarom goed samen met gerookt vlees. Wat een bekende klassieke combinatie is, is een sappige brisket of gerookte ribben met een een heerlijke stout. Door de moutigheid worden de umami-smaken in het vlees versterkt terwijl de zoetheid van het bier de rokerigheid weer verzacht.

Witbier en zeevruchten

Voor bij zeevruchten zijn verfrissende witbieren zoals belgische witbieren een goede aanrader. De licht citrustonen en de kruidigheid van het bier vullen smaken van de zeevruchten zoals mosselen of een garnalencocktail aan zonder dat het oveheerst.

Pilsner en kip

Pislner bevat een scherpe en verfrissende smaak wat goed samengaat met gegrilde of gefrituurde kip. De helderheid van het bier snijdt door de vettigheid van de kip en de lichte moutsmaak brengt de natuurlijke smaak van het vlees naar voren.

Amber Ale en gegrild vlees

Amber Ales hebben mout en hops die een evenwichtige smaak erin brengen. Daarom zijn ze goed te combineren met veel soorten gegrild vlees. Een voorbeeld waarmee je dit kan combineren is een lekkere cheeseburger of gegrilde steak.

Saison en kaasplankje

Een saison staat bekend om zijn droge en kruidige karakter. Perfect om te combineren met een heerlijk kaasplankje voor bij de borrel. Het combineert harde en zachte kazen door soms de fruitige en funky smaken van het bier. Als je de kaas alleen eet kunnen misschien complexe smaken niet naar voren komen dan wanneer je het met een Saison drinkt.

Porter en chocoladedesserts

Voor een dessert zoals brownies of chocoladetaart is het lekker om een rijke porter erbij te nemen. De chocolade en geroosterde moutsmaken van het bier gaan samen met de bitterzoete smaken van het dessert waardoor het een goede afsluiting is van de maaltijd.

Door deze combinaties te verkennen leer je nieuwe smaken kennen en kun je jouw favoriete smaak ontdekken. Het combineren van bier en eten geeft je plezier en kan elke maaltijd net specialer maken.